CoffeeMachina
Jak zaparzyć kawę mieloną w filiżance – 5 sposobów

5 sposobów na zaparzenie kawy mielonej w filiżance

Nie zawsze masz pod ręką ekspres do kawy lub Turka, aby zaparzyć porcję ulubionego napoju, a instant, choć wygodne w użyciu, nie każdemu przypadnie do gustu. Jest eleganckie, a co najważniejsze proste wyjście z tej sytuacji – wsyp mieloną kawę bezpośrednio do filiżanki bez gotowania, zalej lekko schłodzoną wrzątkiem i ciesz się.

 

Co zaskakujące, dla wielu ta opcja gotowania wydaje się dziwna, ale w XVIII wieku, kiedy kawa mielona zaczęła zdobywać popularność wśród Europejczyków, właśnie w ten sposób parzono ją. Dzbanki do kawy, zwane perkolatorami, pojawiły się nieco później – na początku XIX wieku.

Główne zasady

Aby smak okazał się zrównoważony i przyjemny, należy zwrócić szczególną uwagę na trzy elementy: wybór odmiany i mielenia ziaren kawy, temperaturę i jakość wody oraz naczynia, w których będzie napój podawany.

Naczynia i woda

Najlepszą opcją są naczynia ceramiczne o grubych ściankach, które długo zatrzymują ciepło. Zaleca się wstępne podgrzanie, po prostu spłukując gorącą wodą.

W filiżance naturalną kawę mieloną można zaparzyć wrzątkiem, ale będzie to miało zły wpływ na smak. Lepiej jest wziąć niechlorowaną miękką wodę 90-95 ° C. Jeśli czajnik właśnie się zagotował, należy odczekać 2 minuty, w tym czasie wrząca woda ostygnie do żądanej temperatury. W chłodziarkach i kotłach termicznych, powszechnych w biurach, temperatura utrzymywana jest w „właściwym” zakresie.

Suche składniki zawsze wylewa się wodą (kawa mielona, ​​cukier), a nie odwrotnie.

Wybór kawy mielonej

Do ekspresowego zaparzania potrzebna jest średnio zmielona kawa. Zbyt drobno zmielone ziarna tworzą w naczyniach zawiesinę, co nie wszystkim się podoba, a ziarna gruboziarniste nadają się do zaparzania filtrowego, ale w kubku unoszą się i psują wrażenie napoju.

Najlepiej, gdy ziarna są mielone bezpośrednio przed użyciem, ale często nie jest to możliwe. W wyspecjalizowanych sklepach możesz kupić zboża i poprosić o natychmiastowe zmielenie ich w razie potrzeby.

W supermarketach produkt nadający się do zaparzenia w kubku jest oznaczony na opakowaniu specjalnym napisem lub ikoną. Otwarte opakowanie należy zużyć w ciągu 2 tygodni, przesypując zawartość do hermetycznego, nieprzezroczystego słoika.

Kawę mieloną najlepiej zaparzyć w kubku używając tylko kawy arabica, bez dodatku robusty. Najkorzystniejsze w tej opcji gotowania są mono-rodzaje wysokogórskiej arabiki, ale mieszanki do espresso w ogóle się tu nie nadają.

Ekspresowe przepisy

Idealna proporcja to 1 g na 15-20 ml wody. W 1 łyżeczce ze szkiełkiem – około 6 g. Na tej podstawie na jedną filiżankę 200 ml potrzeba 10-15 g (lub 2-2,5 łyżeczki) kawy mielonej, w zależności od preferowanej mocy.

Po polsku

Ten napój jest powszechny w Polsce, gdzie pije się go bezpośrednio z gęstej, co nie wszystkim przypada do gustu. Jeśli jednak weźmiesz ziarna średnio zmielone, grube opadnie na dno:

  • wlej mieloną kawę do rozgrzanego kubka w ilości 6-7 g na 100 ml, dodaj cukier, przyprawy (cynamon, kardamon) do smaku;
  • wlać trochę płynu na papkę, intensywnie mieszać przez kwadrans;
  • dodaj pozostałą wodę;
  • nalegaj 3-4 minuty pod spodkiem.

brazylijski

Wersja brazylijska doskonale oddaje walory smakowe odmian kawy, dlatego najlepiej zaparzyć kawę mieloną w filiżance w ten sposób:

  • 9 g (1,5 łyżeczki) mielonej kawy wsypać do rozgrzanego grubościennego kubka i wlać 100 ml wody t 90-92 °C;
  • nie przykrywaj niczym pojemnika, pozwól mu parzyć przez 4 minuty. W tym czasie na powierzchni tworzy się gęsta, gruba warstwa, którą przed użyciem należy usunąć łyżką.

kubański

Kubańczycy piją duże porcje mocnego orzeźwiającego napoju z dodatkiem rumu i cukru. Jest wolny sposób, gdy gotuje się go na małym ogniu z przyprawami i szybki sposób – w szklance:

  • wlej 13-15 g mielonej kawy i 20 g cukru pudru do szklanej szklanki o grubych ściankach (lepiej wziąć brązowy cukier trzcinowy);
  • wymieszać suchą mieszankę, wlać 200 ml gorącej wody;
  • czas infuzji – od trzech minut;
  • dodaj kilka łyżeczek rumu do smaku.

w kuchence mikrofalowej

Możesz przygotować zaparzoną kawę mieloną w filiżance za pomocą kuchenki mikrofalowej. Ta metoda jest przydatna w podróży służbowej lub w biurze dla tych, którzy nadal wolą naturalną porcję orzeźwiającego napoju:

  • wsyp mieloną kawę do dużego żaroodpornego kubka w ilości 6-7 g na 100 ml, dodaj cukier granulowany i przyprawy do smaku;
  • Mieszankę zalać niewielką ilością zimnej wody do uzyskania zawiesiny, energicznie wymieszać;
  • wlać pozostały płyn, ale tak, aby 3-4 cm pozostało do krawędzi naczynia;
  • gotować w kuchence mikrofalowej, uważnie obserwując proces. Gdy tylko pianka zacznie się unosić, wyjmij kubek;
  • przykryj spodkiem i pozwól mu parzyć przez 3-4 minuty;
  • przygotowany napój lepiej wlać do czystej miski.

Metoda warzenia na zimno

Tej kawy nie można w pełni nazwać zaparzoną, ponieważ nie trzeba jej wcale podgrzewać. Taki napój jest dobry w upale, ale przygotowanie go zajmuje trochę czasu:

  • w dużym kubku, szklance lub nawet słoiku wsypać mielone
  • kawa w ilości 10 g na 100 ml;
  • wlać zimną czystą wodę;
  • nalegać co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

W przypadku zimnego przepisu lepiej jest wziąć lekko prażone ziarna Arabiki.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.