CoffeeMachina
6 różnic między latte a cappuccino

6 różnic między latte a cappuccino

Udane połączenie kawy z mlekiem było powodem powstania pysznych napojów. Receptura jest uzupełniana oryginalnymi pomysłami tak szybko, że nie zawsze można śledzić nowe produkty. Dopiero różnorodność ofert baristy tłumaczy fakt, że nie każdy rozumie różnicę między latte a cappuccino. Spory dotyczą składu, proporcji, pięknych wzorów na powierzchni pianki. Rzetelne informacje pozwolą raz na zawsze zakończyć kontrowersje.

Przepis

W Internecie powszechnie uważa się, że latte (latte) to koktajl kawowy, a cappuccino (cappuccino) to kawa z dodatkiem mleka. Jeśli spojrzysz, to kawę można nazwać tylko espresso, wszystkie inne kulinarne przysmaki na jej bazie to napoje kawowe.

Krótko mówiąc, różnicę między latte a cappuccino można sformułować w następujący sposób:

  • Latte to mleko z kawą;
  • Cappuccino to kawa z mleczną pianką.

Receptura różni się sposobem mieszania obu płynów, jakością pianki, ilością głównych składników.

Jest też błędna interpretacja przygotowania napojów: aby stworzyć cappuccino, do mleka dodaje się espresso, w przypadku latte wszystko dzieje się na odwrót. W rzeczywistości klasyczna receptura latte pozwala na obie opcje, ale z zastrzeżeniem całkowitego wymieszania składników. Mleko z kawą powinno tworzyć jednolitą konsystencję w obu napojach – różnica polega na jakości piany, proporcji składników.

Skład napojów

Cappuccino to espresso, mleko i przewiewna mleczna pianka (w stosunku 1:1:1). W zależności od metody parzenia na powierzchni kawy tworzy się sucha i gęsta lub elastyczna i błyszcząca „czapka”. Test orientacyjny powie o jakości pianki: po dodaniu cukru do napoju jego struktura się nie zmieni.

Jedyny właściwy stosunek espresso, mleka i mlecznej pianki do latte to 1:2:1 – zmiany w klasycznej formule nadadzą zupełnie inny smak. Doświadczeni bariści twierdzą, że wysokość piany nie powinna przekraczać 2 cm – resztę objętości zajmuje jednorodna struktura kawy z mlekiem. Ostatni składnik nie jest ubijany do gęstej pianki, ale jest podgrzewany przy ciągłym mieszaniu do 60 ° C.

Okres pełnienia obowiązków

Aby stworzyć idealną równowagę mleka i kawy, klasyczne cappuccino podawane jest w filiżankach o pojemności 150-180 ml. Ważne, aby pojemnik lekko się rozciągnął do góry – wtedy mleczna pianka wystarczy na całą objętość espresso. Lepiej pić go z filiżanki, ciesząc się harmonią kawowej goryczki, doprawionej zwiewną mleczną pianką.

Kawa Latte różni się od cappuccino sposobem prezentacji i jak prawdziwy szlachetny koktajl podawana jest w kieliszku z żaroodpornym uchwytem szklanym. Objętość klasycznego irlandzkiego szkła wynosi 240 ml, ale dozwolone są warianty 250-350 ml. Zwyczajowo pije się koktajl przez słomkę. Oba napoje można doprawić likierem, karmelem, cynamonem, zwiewnymi miniaturowymi piankami, syropem lub startą czekoladą, ale należy bezwzględnie przestrzegać podstawowego przepisu.

Popularne wzory na powierzchni pianki są prerogatywą cappuccino, choć wiele osób wprowadza w błąd nazwa procesu latte art. Dosłownie technika ta jest tłumaczona jako „mleko” (włoski Latte), „sztuka” (sztuka włoska). Dzięki specjalnej metodzie dodawania spienionego mleka do espresso można tworzyć różne wzory, trójwymiarowe figury, miniaturowe napisy.

Różnica smaku

Różnica między składem kawy latte i cappuccino wpływa na właściwości smakowe napojów:

Latte

  • Milk dominates, complemented by a pleasant coffee aftertaste
  • Air foam with a delicate and delicate taste
  • Creamy and milky shade, due to which the drink seems tastier

Cappuccino

  • A pronounced taste of coffee, which favorably sets off milky notes
  • Rich milk foam
  • Well traced nutty notes, characteristic of high-quality espresso

Siła i kalorie

Cappuccino jest mocniejsze niż kawa latte, ponieważ zawartość espresso w napoju jest wyższa. Lepiej wypić ją przed południem – 70-90 mg kofeiny zapewni zastrzyk energii na długie godziny. Latte jest trochę w tyle, ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę objętość szklanki, w której podawany jest koktajl. 250-350 ml napoju „da” 50-70 mg kofeiny, więc maksymalny dopuszczalny czas na poczęstunek to popołudniowa przekąska.

Dowiedziawszy się, gdzie jest więcej mleka – w latte czy cappuccino, łatwo zgadnąć, który napój jest bardziej pożywny. Ten ostatni zawiera około 90 kcal w standardowej porcji, wskaźniki koktajlu mleczno-kawowego wzrastają do 220 kcal.

Mleko wpływa nie tylko na kaloryczność i smak, ale także na jakość pianki, dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego produktu. Musisz zwracać uwagę nie na zawartość tłuszczu, ale na ilość białek – od tego zależy konsystencja „czapki”:

  • aby uzyskać gęstą piankę, lepiej użyć surowego mleka pasteryzowanego;
  • zwiększona zawartość białek daje lepką gęstą piankę;
  • suchą pianę powietrzną uzyskamy stosując mleko o niskiej zawartości białka.

Latte współgra z deserami o orzechowym lub owocowym smaku. Do drinka idealnie nadają się niskokaloryczne serniki, delikatne suflety, zwiewne musy czy miękkie lody. Gorzkie nuty cappuccino doskonale uzupełniają desery o smaku czekoladowym lub kremy maślane: panna cotta, brownie.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.