CoffeeMachina

Jakie ziarna kawy najlepiej nadają się do ekspresu do kawy

Wybór odpowiedniej marki kawy po zakupie ekspresu może być trudny. Oczywiście najważniejsze są preferencje smakowe, ale trzeba też wziąć pod uwagę jakość surowców, stopień wypalenia i cenę. Dopóki nie pojawi się Twoja ulubiona marka, nasza ocena pomoże Ci wybrać najlepsze ziarna kawy do ekspresu do kawy.

 

Jak wybrać najlepszą kawę

Głównym parametrem wpływającym na smak jest proporcja Arabiki i Robusty. To są różne rodzaje zbóż. Główne smaki nadaje Arabika, a Robusta jest dodawana dla bogactwa, goryczki i siły.

W Robuście nie ma kwaśności, a zawartość kofeiny jest w niej 2 razy wyższa niż w arabice. Daje też wyższą pianę, niezbędną do espresso. Arabika ma wiele odcieni, które zależą od kraju pochodzenia ziaren. Można dodać nuty cytrusowe, kwiatowe, kakaowe. Ujawniają się one w monosortach – ziarnach z tej samej uprawy, zebranych w jednym kraju na określonej plantacji.

Właściwości smakowe napoju w dużej mierze zależą od kraju pochodzenia. Największą kwaskowatość mają ziarna z Kenii, Etiopii i Meksyku, z Jamajki – jagody z nutą pieprzu, z Brazylii – smak prażonych orzechów i kakao, z Gwatemali i Ugandy – nuty gorzkiej czekolady. Najmniej kwaśne odmiany kubańskie, dominikańskie i indyjski „Monsoon Malabar”.

Zobacz też: Kraje – najwięksi producenci kawy

Wybierając najlepsze odmiany kawy ziarnistej do ekspresu należy również zdecydować o stopniu wypalenia:

  1. Lekki – zachowuje kwaskowatość i ujawnia niuanse smaku zbóż, ale nie jest zbyt popularny w krajach WNP. Czasami dodaje się aromaty ziół, słodkie nuty. Jednak w ekspresie do kawy jasne palenie wytwarza dużo kwasu.
  2. Medium – najczęściej spotykane, typowe dla mieszanek espresso. To właśnie od tego palenia zaleca się rozpoczęcie wyboru marki kawy do ekspresu do kawy.
  3. Ciemny – nadaje gorzki aromat z nutami karmelu. Wraz ze wzrostem temperatury prażenia kwaśny smak całkowicie zanika, pojawia się szlachetne przypalenie i długi posmak.

Kawę najlepiej używać w ciągu 2 miesięcy od wypalenia ziaren, jest do przyjęcia przez 4-5 miesięcy. Po roku tracą smak, dlatego ważne jest, aby monitorować termin przydatności do spożycia.

Ważne: jak prawidłowo przechowywać ziarna kawy w domu?

8 najlepszych marek kawy ziarnistej do ekspresów do kawy

Każdy miłośnik kawy ma swoją ulubioną odmianę i markę orzeźwiającego napoju. Mimo to możesz wystawić ocenę na podstawie jakości surowców, reputacji producentów, recenzji.

8 Jacobs Monarcha

Ta marka znalazła się w rankingu najlepszych ziaren kawy do ekspresu do kawy ze względu na dobrą jakość i niską cenę. W swoim składzie – mieszanka Arabiki z Azji i Ameryki Łacińskiej z robustą. Kawa ta ma bogaty smak z lekką goryczką i kwaśnym posmakiem, intensywny aromat i długi posmak. Jednak w paczkach pojawiają się nieprażone ziarna.

7.L’OR

Francuska marka istnieje od 1992 roku, ale w Rosji pojawiła się w 2010 roku. Kawa ziarnista do ekspresów do kawy jest reprezentowana tylko przez dwie odmiany. Mocne Espresso Forza z dobrze zbalansowaną goryczką, kwaskowatością i odrobiną słodyczy sprawdza się jako napój samodzielny, a także w latte czy cappuccino. Crema Absolu Classique średnio palona ma delikatny smak, bez goryczki.

6. Saeco

Wybierając kawę ziarnistą do ekspresu, należy również zwrócić uwagę na markę Saeco. Obejmuje indyjską Arabikę, która od dawna jest niedoceniana w Rosji. Ma jasny aromat i zrównoważony smak z pikantnymi, orzechowymi nutami i orzeźwiającą goryczką. Dla większej siły dodaje się trochę afrykańskiej robusty. W marce Saeco Gold ze 100% arabiki wyróżniają się kwiatowo-czekoladowe odcienie.

5. Carte Noire

Ta kawa ekspresowa zawiera 100% arabiki, głównie z Kolumbii i Brazylii. Producent piecze ziarna w technologii Ice and Fire, która pomaga wydobyć bogaty smak z kwaśno-cytrusowymi nutami. Ta marka ma również długi orzechowy posmak.

4. Bristot

Włoski producent oferuje do ekspresu wiele odmian kawy ziarnistej. Podstawą mieszanki jest Arabika Brazylijska, Arabska i Afrykańska, którą można mieszać z Robustą. Ziarna są powoli palone. Zapewnia to miękkość z owocowymi podtekstami i posmak z cytrusowym śladem.

3. Ambasador

Wykonany z wysokiej jakości kolumbijskiej kawy Arabica, czasem z dodatkiem brazylijskiej robusty, Ambasador znalazł się na szczycie listy najlepszych marek kaw ziarnistych do ekspresu i pewnie zajął trzecie miejsce. Asortyment jest szeroki, ale szczególnie popularna jest Blue Label. Są to średniej wielkości palone ziarna. W ekspresie do kawy wytwarzają napój o łagodnym, wcale nie gorzkim smaku, z lekką kwaskowatością i nutami owocowymi.

2. Paulig

Kawa do ekspresu tej marki ma klasyczny aromat i ciepły, aksamitny smak z wyraźną kwaskowatą nutą. Zawiera Arabikę z Ameryki Południowej i Środkowej. Arabika Paulig Dark jest mocniejsza i bardziej cierpka, natomiast arabika Paulig jest bardziej miękka, z wyraźniejszą kwasowością. Istnieją specjalne mieszanki do ciemno palonego espresso, które dodają gorzkich, orzechowych nut.

1. Lavazza

Pierwszą linię rankingu, jak można przewidzieć, zajmuje włoska kawa ziarnista do ekspresów do kawy, popularna na całym świecie. Producent oferuje duży wybór zbóż. Np. Caffe Espresso powstaje w 100% z ziaren Arabiki z Afryki i Ameryki Środkowej, jest mocne, ale miękkie, bez kwasowości i goryczy. Super Crema z brazylijskiej Arabiki i indonezyjskiej Robusty ma nuty przypraw i czekolady, podczas gdy Oro jest słodkie z wyraźną kwaskowatością.

Aby wybrać kawę ziarnistą do ekspresu, należy wziąć pod uwagę odmianę, stopień wypalenia, kraj pochodzenia. Od tych czynników zależy smak i aromat napoju. Eksperymentując z siłą i stopniem zmielenia, znajdziesz kombinację, którą możesz nazwać idealną.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.