CoffeeMachina

Co sprawia, że kawa rozpuszczalna

Fala kawowej manii od dawna ogarnęła większość świata. Znaczna część fanów napoju preferuje kawę rozpuszczalną z naturalnych ziaren. Głównym argumentem na jego korzyść jest szybkość przygotowań. Ale jakość produktu wyraźnie poprawia się z każdym rokiem dzięki ulepszeniu technologii.

Trochę historii

Istnieje kilka wersji, które wynalazły kawę rozpuszczalną. Według najczęstszych został po raz pierwszy wykonany przez etnicznego Japończyka Satori Kato, naukowca pracującego w Chicago. Zarejestrował patent w 1901 roku. A wcześniej, w 1890 roku, podobny wynalazek został opatentowany przez Davida Stranga z Nowej Zelandii

Angielski magazyn « Nowy naukowiec » przypisuje otwarcie armii brytyjskiej. Zmodyfikowany produkt został wspomniany w połowie XIX wieku. Brytyjczycy produkowali długoterminowe odlewane płytki kawowe, odpowiednie do parzenia w warunkach kempingowych. Tłoczona mieszanka została uwzględniona w racji wojskowej. W Stanach Zjednoczonych sucha kawa stała się popularna dopiero podczas wojny domowej (od 1861 r.).

Na początku XX wieku prymitywna technologia zaczęła się poprawiać. Ludwig Roselius w 1903 roku wymyślił sposób na zmniejszenie zawartości kofeiny. A w 1906 roku Anglik George K. Waszyngton stworzył pierwszą kawę rozpuszczalną do powszechnego spożycia. Pomimo wątpliwego smaku, jego etykieta « Red E Coffee » posiadała monopol do 1938 roku.

Właśnie wtedy, z powodu nadprodukcji, Brazylia zaczęła szukać sposobów na utrzymanie nadwyżek rezerw. Rządowi pomogli chemicy ze szwajcarskiej firmy Nestle, która stworzyła pierwszą prawdziwą kawę rozpuszczalną. Marka Nescafe, która wkrótce zyskała światową popularność.

Jak i z czego zrobić szybki napój

Jeśli skład kawy rozpuszczalnej jest wskazany na opakowaniu, jej formuła jest starannie ukryta przez producentów. A jednak czasami przedstawiciele przemysłu kawowego ujawniają tajemnice fabryki « za kulisami ».

Członkowie

Produkt wykonany jest z zielonej fasoli odmian robusta i arabica. Dostępna robusta jest częściej produkowana tanią kawą rozpuszczalną. Ale nawet w środkowej kategorii ta odmiana jest często spotykana. Jest to wyższa zawartość kofeiny, która jest tracona podczas przetwarzania. Oprócz czystej kompozycji często wytwarzaj mieszaninę arabiki i robusty.

Wbrew powszechnemu przekonaniu napój instant naprawdę zawiera kawę! Jego udział w proszku wynosi średnio 80%.

Etapy produkcji i technologia

Po pierwsze, zielona fasola jest sortowana i czyszczona. Następnie są pieczone i mielone do średnich rozmiarów przez 15 minut. Następnie proszek gruntowy wchodzi do sprzętu ekstrakcyjnego (akumulatorów). Ekstrakcja w rzeczywistości oznacza spawanie. Ziarno kawy traktuje się wrzącą wodą pod wysokim ciśnieniem, to znaczy gotuje się od dwóch do kilku godzin. Ekstrakt jest następnie skraplany, jednocześnie usuwając nadmiar wilgoci.

Na ostatnim etapie cząsteczki są rozpylane i wytwarzane w stanie gotowym do użycia. Różne rodzaje kawy rozpuszczalnej są wytwarzane przy użyciu trzech technologii:

  1. Metoda suszenia natryskowego lub proszku. Ekstrakt jest rozpylany strumieniem gorącego powietrza. Podczas dmuchania małe grube krople są chwytane i napełniane proszkiem. Technologia « spray-dray » jest uważana za przestarzałą, w nowoczesnej produkcji stosuje się bardzo rzadko.
  2. Freez-dray lub sublimacja. Najpierw kryształy skondensowanego koncentratu są zamrażane, a następnie suszone próżniowo.
  3. Granulacja (aglomeracja). Technologia jest podobna do produkcji produktów w proszku. Ale po spryskaniu ekstrakt zwilża się parą, tworząc grudki. Podobnie kawa rozpuszczalna w granulkach.

Produkują nawet napój w postaci skoncentrowanego płynu, ale na rynku jest to bardzo rzadkie.

Jak wybrać

Najbardziej zaawansowana jest technologia « frieze-dray ». Pozwala lepiej zachować zawartość ekstraktu po przetworzeniu. Zewnętrznie sublimat przypomina cienką zmiażdżoną płytkę. Granulki wyglądają jak porowate grudki o różnych kształtach i rozmiarach.

Najlepiej rozpuszczalną kawę uważa się za sublimowaną. Ma przyjemny smak i zapach, dobrze rozpuszczalny.

Stemple proszkowe są stopniowo całkowicie zastępowane z rynku sublimacją i granulkami. Niektórzy producenci zaczęli produkować nowy rodzaj – granulowaną kawę z dodatkiem ziemi. Granulki umieszczają mikrocząstki prażonych zmielonych ziaren. W ten sposób produkt zyskuje naturalny aromat i smak bez dodawania olejków eterycznych.

Aby wybrać odpowiednią kawę rozpuszczalną, warto wiedzieć:

  • Wysokiej jakości granulki należy szybko i całkowicie rozpuścić w gorącej cieczy;
  • Napój nie może mieć chleba ani przypalonego zapachu;
  • Rozpuszczalny produkt z Arabiki smakuje znacznie lepiej niż robusta i ma mniej kofeiny.

Udział kofeiny w robusta wynosi średnio 2,2%, aw arabice – tylko 0,6%. Istnieją w sprzedaży i marki « bezkofeinowe ». Cząsteczki są przepuszczane przez filtr węglowy, usuwając alkaloid. Ale koszt takiego pakietu jest wyższy niż dostępny.

Dlaczego nie wypić kawy rozpuszczalnej

Teoretycznie szybki napój jest wytwarzany z naturalnej kawy. Jednak produkcja obejmuje już oddzielone, nieodpowiednie zielone ziarna. Aby zwiększyć zawartość glukozy, czasami dodawana i łuska. Problem polega na tym, że czysta mielona kawa na przenośniku nie ma smaku. Aby doprowadzić go do zwykłego stanu dla konsumenta, pomóż olejowi kawowemu, cukrowi, smakom i stabilizatorom.

Rzadko stosuje się czystą arabikę ze względu na jej wysoki koszt. Głównie na przenośniku spada budżet robusta, zbyt bogaty w kofeinę. Po kilku etapach przetwarzania surowiec traci swoje naturalne korzystne właściwości. Na półkach znajduje się piękny pakiet z absolutnie bezużytecznym, ponadto szkodliwym dla produktu.

Nie dlatego, że picie kawy rozpuszczalnej jest absolutnie niemożliwe, ale próba zastąpienia jej naturalnym napojem zbożowym jest rozsądna, a co najważniejsze, bardzo smaczna.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.