CoffeeMachina

Gdzie uprawia się kawę

Drzewa kawowe mają ograniczony zasięg. Przynoszą owoce tylko w pobliżu równika, nie dalej niż dziesiąta południowa i dziesiąta północna równoleżnik. Obszary, w których rośnie kawa, tworzą tak zwany pas kawowy. Temperatura powietrza tutaj nie jest obniżona do poziomu destrukcyjnego 0 ° C. Ma znaczenie i wilgotność, ilość opadów, skład gleby, wysokość.

Kraje o korzystnych warunkach arabskich i Robusta produkują je na konsumpcję krajową i eksport.

Miejsce narodzin kawy

Miejsce narodzin drzewa kawowego znajduje się w Afryce, na terenie współczesnej Etiopii. Legenda głosi, że pasterz Caldim jako pierwszy zauważył stymulujący wpływ owoców na kozy w IX wieku. Po spróbowaniu jagód poczuł bezprecedensową radość. Za radą Caldima mnisi zaczęli ich używać, aby nie zasnęli podczas nocnych modlitw.Poza Afryką, szczególnie w Ameryce

Południowej, kawa jest uprawiana od XVIII wieku. Okazało się, że klimat i natura wielu państw pasują do tej kapryśnej rośliny.

Większość Afryki, z wyjątkiem północy i południa, nadaje się na drzewa. Etiopia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Uganda, Kenia i Tanzania słyną ze swoich produktów.

Azja Południowa i Południowo-Wschodnia produkują zboża głównie na użytek krajowy, z wyjątkiem kilku państw. Region słynie z wysokiej jakości.

Gospodarki Ameryki Środkowej i większości Ameryki Południowej są w dużej mierze napędzane popytem. Oto główni liderzy eksportu.

Do uprawy drzew kochających ciepło w Australii hodowane są specjalne odmiany, ale jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o masowej produkcji australijskiego produktu.

Wiodące kraje w produkcji i eksporcie kawy

Pas kawowy obejmuje ponad 80 stanów, ale nie wszystkie z nich wytwarzają cenne produkty na dużą skalę. Około 30 krajów uprawia zboże wyłącznie na użytek krajowy. Niemniej jednak eksport pozostałych 50 krajów jest tak duży, że zajmuje drugie miejsce pod względem obrotów pieniężnych.

Top 10 w produkcji kawy i dopasowaniu eksportowym. Pomimo popytu na produkt ze strony miejscowej ludności, jest on ważnym towarem dla gospodarek większości państw.

Do najważniejszych krajów liderów w produkcji i eksporcie kawy należą kraje Ameryki Środkowej i Południowej, Azji i Afryki.

1. miejsce – Brazylia

Krajem, który produkuje najwięcej kawy, jest Ameryka Południowa, gdzie pierwszy krzak kawy został wprowadzony nielegalnie w 1727 roku. Już w XIX wieku Brazylia, gdzie wykorzystywano niewolniczą siłę roboczą, osiągnęła wiodącą pozycję w produkcji zbóż. Od lat dwudziestych do pięćdziesiątych. 80% eksportowanych surowców znajdowało się w Brazylii, która stała się drugim domem kawy.

W ciągu ostatnich 30 lat udział Brazylii w rynku światowym wynosi około 33%. Prawie 54 miliony worków zboża są eksportowane rocznie z kraju. Standardowa waga torby od producentów z całego świata – 60 kg.

Największy na świecie kraj eksportujący kawę ma plantacje o łącznej powierzchni ponad 30 000 km2 i rosnące ponad 6 miliardów drzew. Pochodzą z jednego drzewa.

Arabica jest najbardziej rozwiniętym stanem w Espiritu Santo, Bahia, Rondonia, Paraná, São Paulo i Minas Gerais. Warunki naturalne w regionach są różne, więc smak napoju pochodzenia brazylijskiego jest kilka.

2). Wietnam

Obszar tego azjatyckiego państwa jest 20 razy mniejszy niż obszar Brazylii, ale tutaj zbierają ponad 20 milionów worków wysokiej jakości niedrogiego roku robusta. Wietnamczycy sami spożywają dużo zboża, ale także na konta eksportowe: udział Wietnamu w rynku światowym wynosi około 16%.

3). Kolumbia

12% światowej kawy uprawia się w tak zwanym Trójkącie Kawowym, centralnym regionie Kolumbii, gdzie znajduje się większość plantacji. Stojaki na kawę pokrywają około 20% całego terytorium państwa. Nic dziwnego, że dla Kolumbijczyków kawa jest częścią idei krajowej i ważnym towarem eksportowym. Znaczna część surowca jest produkowana przez małe gospodarstwa, które wykorzystują pracę fizyczną.

Kolumbia jest dumna ze swojego produktu i stawia jakość powyżej ilości. Lokalny napój wyróżnia się przyjemnym subtelnym aromatem i łagodnym smakiem.

Ziarno z Kolumbii jest zawsze myte. Ta metoda przetwarzania daje mu bogaty bukiet.

4. Indonezja

Obecnie państwo wyspiarskie posiada 7% światowego eksportu robusty. W XIX wieku Arabica była uprawiana w ogromnych ilościach, a to dzięki Indonezji kawa stała się ucztą nie tylko dla najbogatszych grup ludności, ale także w pełni demokratyczny napój. Z powodu epidemii grzybów wpływających na drzewa kawowe, w XX wieku lokalni rolnicy stali się bardziej odporni na choroby.

W Indonezji słynna kawa Kopi Luvak, w której stworzono najbardziej bezpośrednio zaangażowane lokalne zwierzęta – Musangi (viverres).

5. Etiopia

Afrykański kraj Etiopia jest jednym z liderów w kolekcji kawy. W domu napój wytwarza 3% światowego obrotu zbożem (eksportowanych jest około 3,8 miliona worków). To samo pochłania miejscową ludność. Dla Etiopczyków orzeźwiający napój jest integralną częścią codziennego życia i kultury. Bez tego spotkanie nie jest możliwe.

Większość surowców jest uprawiana przez drobnych rolników, którzy nie mają środków na specjalistyczne maszyny i nawozy. Produkt etiopski jest zwykle opisywany jako ekologiczny.

Kawa pochodzi z Etiopii, więc tutaj na wolności są odmiany roślin genetycznie różniące się od roślin uprawianych w innych krajach arabica i robusta.

6. Honduras

Mały kraj posiada 4,5% światowego eksportu kawy. Ten produkt jest równie ważny dla gospodarki jak banany. Rząd udzielił rolnikom kompleksowego wsparcia.

7. Indie

Indie eksportują 80% swojego ziarna. Produkt często ma aromat cynamonu, kardamonu i innych przypraw, ponieważ jest uprawiany na mieszanych plantacjach.

8. Uganda

Afryka produkuje głównie zielone ziarna. Lokalni rolnicy stosują techniki rolnictwa ekologicznego, więc ich produkty są bardzo poszukiwane.

9. Meksyk

Udział Meksyku w rynku światowym – około 3%. Towary wysokiej jakości są uprawiane na eksport głównie do USA i Europy. Najlepsze jagody są przeznaczone do spożycia w kraju.

10. Gwatemala

Uzupełnia 10 najlepszych stanów Ameryki Środkowej z udziałem w światowym eksporcie wynoszącym 2,5%. Dla lokalnych producentów najważniejsze nie jest ilość, ale jakość: nie ma uprawianego produktu podstawowego.

Skąd pochodzi najlepsza kawa?

Smak napoju zależy nie tylko od miejsca uprawy, ale także od wielu warunków:

  • Klasy;
  • wysokość nad poziomem morza;
  • metoda przetwarzania.

Kłócenie się o najsmaczniejszą kawę nie ma sensu, ponieważ każdy ma swoje preferencje. Eksperci podczas degustacji dają najwyższe wyniki (ponad 95 na 100) próbkom z Panamy, Etiopii i Kenii. Według baristy z całego świata kawa Geisha z Panamy w Ameryce Środkowej jest uważana za najlepszą.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.