CoffeeMachina
Czy w kakao jest kofeina, ile mogę wypić w nocy

Ile kofeiny jest w filiżance kakao

Ostatnio modne stało się badanie składu i właściwości spożywanych produktów. I to jest bardzo przydatny trend. Z przyjemnością dodajemy ważną stronę do „encyklopedii” zwolenników zdrowego stylu życia. Dowiesz się, ile kofeiny jest w kakao, jak i w jakiej ilości należy ją spożywać bez narażania zdrowia.

O produkcie i jego wpływie na organizm

W ramach naturalnego proszku kakaowego – zmielone nasiona (ziarna) drzewa czekoladowego i nic więcej. Jeśli na etykiecie są wymienione barwniki, smaki i aromaty, taki produkt jest szkodliwy.

Średnia wartość odżywcza to 289 kcal na 100 g. Zawartość kalorii w niektórych rodzajach może sięgać 400. Dlatego w okresie odchudzania ten pyszny napój nie jest najlepszym wyborem.

Czy w kakao jest kofeina, ile mogę wypić w nocy

Fasola zawiera witaminy z grupy B i PP, wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez. Poziom antyoksydantów przewyższa nawet ich zawartość w zielonej herbacie. Dlatego kakao jest rozsądnie klasyfikowane jako napój zdrowy. Ten produkt jest w stanie:

  • poprawić krążenie krwi;
  • stymulować aktywność mózgu;
  • zapobiegać zakrzepicy.

Ponadto nasiona drzewa czekoladowego przyczyniają się do produkcji w organizmie endorfin – hormonu szczęścia i radości. Porcja pachnącego napoju zapewni dobry nastrój i energię na cały dzień. A jednak oprócz przydatnych składników kakao zawiera kofeinę. O jego zawartości, właściwościach i koniecznych ograniczeniach – poniżej.

Ożywczy efekt „brązowego złota”

Filiżanka słodkiego kakao rano orzeźwia nie mniej niż porcja latte czy cappuccino. Teobromina, flawanol i oczywiście kofeina zapewniają efekt tonizujący. Zawartość tego ostatniego, ku uciesze fanów trunku, jest dość niska.

kofeina w produkcie

Ziarna o różnym pochodzeniu geograficznym i odmianach mogą mieć różne stężenia tej substancji.

Średnio 200 ml naturalnego, prawidłowo uwarzonego kakao zawiera 10-15 mg kofeiny. Dla porównania, w tej samej filiżance ziaren kawy kryje się od 100 do 200 mg, aw kawie rozpuszczalnej – 50-100 mg substancji. Nawiasem mówiąc, w niektórych odmianach kawy „szybkiej” alkaloid jest nawet wyższy niż w kawie naturalnej.

Najniższa zawartość naturalnego stymulatora w granulowanym (rozpuszczalnym) proszku. Powodem tego jest minimalna koncentracja ziaren w produkcie. Na przykład zawartość kofeiny w kakao Nesquik jest znikoma. Ale odpowiednio nie ma użytecznych właściwości tego proszku.

Nie przegap: zalety proszku kakaowego dla ludzkiego ciała
Nie należy kupować rozpuszczalnych granulek ani żadnych produktów o zawartości tłuszczu poniżej 15%. Oznacza to, że w proszku znajdują się obce mikstury i nie ma nic do gojenia.

Co musisz wiedzieć

Kofeina nie powinna być nadmiernie strzeżona. Znajduje się w czekoladzie, herbacie, Coca-Coli, napojach energetycznych i nie tylko. Dziś naukowcy mają niejednoznaczny pogląd na ten alkaloid: przypisuje się mu zarówno szkodliwe, jak i korzystne właściwości. Okazuje się, że substancja ta stymuluje aktywność fizyczną i mózgową; poprawia procesy oddechowe; promuje dobry metabolizm; jest zapobieganie chorobom układu krążenia.

Główną zasadą jest spożywanie wszelkich produktów zawierających kofeinę z umiarem. Dotyczy to również kakao. Dwie filiżanki to optymalna dzienna porcja dla osoby dorosłej. I pożądane jest picie tych porcji rano.

Istnieje opinia, że ​​kakao można pić w nocy i spać spokojnie. Powiedzmy, że wszystko jest indywidualne. Wieczorna filiżanka pachnącego napoju może zakłócić zdrowy sen.

Przeciwwskazania

Nie zaleca się używania napoju czekoladowego dla dzieci poniżej trzeciego roku życia. Od 3 do 6 lat dziecku można podawać nie więcej niż 50 ml dziennie, nie więcej niż 4 razy w tygodniu. Po ukończeniu 6 roku życia dzieci mogą codziennie cieszyć się smacznym i zdrowym kakao.

Jeśli dziecko ma skłonność do alergii, napój należy pić ostrożnie. To nie kofeina może wywołać niepożądaną reakcję, ale naturalne związki aromatyczne w składzie ziaren. Odżywka w proszku jest również przeciwwskazana u osób z rozpoznaną marskością wątroby. I oczywiście nikt nie anulował indywidualnej nietolerancji produktu.

Jak zmniejszyć stężenie kofeiny?

Jeśli problemem jest ilość kofeiny w kakao, istnieją sposoby na zminimalizowanie jej zawartości. I nie jest to zakup surogatki o niskim stężeniu substancji.

Po pierwsze, przygotowując napój, możesz użyć mniejszej ilości proszku. Jeśli zamiast dwóch łyżek wskazanych na opakowaniu włożysz jedną, ilość kofeiny zostanie automatycznie zmniejszona o połowę. Po drugie, wodę należy całkowicie zastąpić mlekiem. Płynna mieszanka gotowana w mleku będzie na tyle słaba, że ​​bez obaw można nią leczyć dwuletnie dziecko.

Istnieje bardziej oryginalna metoda – zastosowanie dodatków neutralizujących alkaloidy. Na przykład mogą to być:

  • plasterek lub sok z cytryny;
  • naturalny płynny krem;
  • przyprawy;
  • suszone owoce;
  • przyprawy (imbir, kurkuma i inne);
  • owoce kandyzowane.

Wszystkie te metody można zastosować do innych porannych napojów (herbata, kawa). Wypróbuj różne dodatki i połącz je w jednym napoju. Pomoże to nie tylko zneutralizować kofeinę w proszku kakaowym, ale także odkryć nowe smaki, nowe doznania.

Dodaj komentarz

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.